Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká liga

18. 6. 2011

Štěpán Koreš ze Slavie (vlevo) bojuje o míč s Jiřím Valentou ze Slovácka.

 

Jsem už zkušenější a chci se prosadit, říká Jiří Valenta po návratu do Jablonce


Zabojovat o místo v základním kádru fotbalistů Jablonce, takový cíl si stanovil záložník Jiří Valenta po návratu z hostování ve Slovácku. V severočeském klubu na něj ale čeká velká konkurence ve středové řadě, stačí jmenovat typické tvůrce hry Pitáka, Marka Jarolíma, či nadějného Vaňka. „Určitě však nejsem bez šance na prosazení,“ říká 23letý Valenta.

Svou misi ve Slovácku splnil. „Byli jsme zachránění v první lize už dvě kola před koncem. Z tohoto pohledu se jednalo o relativně klidnou sezónu. Vyvarovali jsme se stresu. Ten rok ve Slovácku hodnotím kladně. Nastupoval jsem pravidelně a dal jsem i nějaký gól. Docela dobře jsem se tam rozehrál,“ rekapituluje záložník svoje působení na Moravě. Do statistik si připsal za Slovácko 23 ligových zápasů a tři branky.

Překvapilo ho, že kromě něj v týmu skončili i Švancara a Urbánek? „Trochu se to čekalo. Oběma klukům dobíhaly smlouvy a hráči věděli, že jim je klub neprodlouží. A tak jsou nuceni odejít, kdežto v mém případě šlo o ukončení řádného hostování,“ tvrdí Valenta.

Jaký je pro něj návrat do Jablonce? „Vrátil jsem se vlastně fotbalově domů, většinu kluků znám, protože jsem byl mimo tým jen necelý rok. Letní příprava nám začala brzy, ale není to pro mě nic nepříjemného. Už o dovolené jsem si chodil průběžně zaběhat, takže ten začátek přípravy docela zvládám,“ usmívá se záložník.

Ví, že nemá v mužstvu nic jistého. „Jsme profesionálové a všichni se musíme o místo sportovně poprat. Adeptů na sestavu je víc, a tak každý z nás jde do přípravy na sto procent. Hned na prvním tréninku se mluvilo o tom, že nás v létě čeká vstup do předkola Evropské ligy. Však nám to připomněl i majitel a prezident klubu pan Pelta. Kladl nám na srdce, abychom se na evropskou soutěž koncentrovali,“ vykládá Valenta.

Loni si za Jablonec nezahrál proti kyperskému soupeři, protože už byl ve Slovácku. „Za Jablonec jsem ale nastoupil už v roce 2007 pod vedením trenéra Luboše Kozla v Poháru UEFA proti Austrii Vídeň. Hráčem rakouského celku byl tehdy i David Lafata, nynější nejlepší ligový střelec v dresu Jablonce. To jsem byl velmi mladý, ale pamatuji si, že start v Evropě jsem bral jako velký zážitek. Teď jsem už zkušenější a doufám, že bych se mohl znovu dostat na hřiště na mezinárodní scéně. Netrpělivě očekáváme, koho nám přidělí pondělní los,“ dodává jablonecký záložník.

 

 

Jan Štohanzl z Bohemians 1905 se raduje z gólu.

 

 

 

Kývl jsem na zajímavou nabídku, glosuje Štohanzl příchod do Boleslavi


Dva roky patřil záložník Jan Štohanzl k oporám fotbalistů Bohemians 1905 v první lize. Do týmu přišel po tehdejším postupu mužstva mezi elitu a výrazně přispěl k tomu, že Klokani hlavně v uplynulém ročníku doslova zazářili šestým místem. Letní přípravu ale Štohanzl zahájil už s týmem Mladé Boleslavi.

Co říkáte na umístění Bohemians 1905 v tabulce?
Určitě to byl velký úspěch. Udělali jsme maximum, protože nikdo s námi na takové pozice v horní polovině tabulky nepočítal. V Bohemce jsem byl velmi spokojený.

Přesto ji opouštíte. Co vás zlákalo do Boleslavi?
Přišla nabídka, kterou jsem zvážil. A chci zabojovat o to, abych měl šanci zahrát si co nejvíce i v lize a případně v evropském poháru. Myslím, že Boleslav je kvalitativně ještě na vyšší úrovni než Bohemka.

První dojmy z nového působiště?
Jsem tady od středy a absolvoval jsem s týmem první tréninky. Už z dřívějška jsem znal některé kluky. Teď mě zajímá hlavně letní příprava.

Boleslav čeká Evropská liga. Máte zkušenosti s mezinárodním klubovým fotbalem?
Jen minimální. V Bohemce jsme poháry nehráli, ale dobře si vybavuji, že při svém působení v Teplicích jsem nastoupil v tehdejším Poháru Intertoto proti Grasshoppersu Curych. Bylo to už v roce 2006. Takže po pětileté pauze cítím naději, že bych si mohl znovu okusit mezinárodní soutěž.